Årsberetning for 2018

Årsberetning for 2018

Årets første arrangement var fremvisningen af en YouTube video ”Faster Thora fortæller” i samarbejde med biblioteket i Fuglebjerg. Ole Nyvang og Ingemann Larsen, der er efterkommere af søskende til Thora Larsen, kommenterede videoen, som på lydsiden var et interview fra begyndelsen af 1970’erne, ledsaget af billeder, som knyttede sig til fortællingen. I bestyrelsen havde vi regnet med, at det var et ”smalt arrangement”, som kun ville interessere de få, men deri tog vi fejl. Forevisningen måtte dubleres, og i alt var der ca. 60 deltagere.
Den 22. februar holdt vi filmaften på skolen i Fuglebjerg, hvor vi viste en optagelse af FIF-scenens sommerspil ”Landmandsliv” fra 1981. Der var ca. 40 deltagere, deriblandt en del af de medvirkende ved sommerspillet. Nogle af dem havde ikke set hinanden, siden forestillingen blev vist ved Førslev Skole, så gensynsglæden var stor.
Generalforsamlingen blev holdt den 20. marts på Café Fuglen. Holger Hansen valgtes til dirigent, - en opgave som han løste på bedste vis. Poul Erik Pedersen, Carsten Egø Nielsen, Mogens Kessel og Bertel Hansen genvalgtes til bestyrelsen. Alle øvrige valg var også genvalg. Berith Thordahl Larsen og Vibeke Sølling fra henholdsvis NæstvedArkiverne og NæstvedBibliotekerne fortalte om projektet ”Sammen fortæller vi Næstveds historie”, hvorefter Jørgen Ravn viste filmklip om landbrugets mekanisering - et populært indslag. Der var fuldt hus til generalforsamlingen, ca. 40 deltagere.
I april havde vi hele to arrangementer. Den 14. april en tur i Holmegaard Mose under ledelse af kulturarvschef Kristoffer B. Pedersen fra Museum Sydøstdanmark - en tur med mest fokus på de mange oldtidsfund, der er gjort i mosen, og knapt så megen fokus på glasværket. Der var ca. 20 deltagere. Den 21. april havde vi den foreløbig sidste byvandring i Sandved med ca. 35 deltagere. Dermed har omkring 175 personer været på byvandring i Sandved i 2017 og 2018. Og så har vi endda ikke medtalt en 3. klasse fra skolen i Sandved, som i 2017 fik en særlig tilrettelagt byvandring.
Den 17. maj havde vi det årlige kirkebesøg, denne gang i Hårslev, hvor Mogens Kessel viste rundt på kirkegården, og menighedsrådsformand Kirsten Andersen viste rundt i kirken, hvis klenodie er en smuk altertavle fra senmiddelalderen. Efter rundvisningen var menighedsrådet vært ved kaffebord i konfirmandhuset.
Den 14. august holdt vi rundvisning i Borupris i samarbejde med Susåegnens Lokalhistoriske Forening. Vejret, som ellers havde været tørt og solrigt hele sommeren, drillede os lidt - en kraftig regnbyge udsatte starten af rundvisningen i ca. 10 minutter. Bertel Hansen førte de ca. 40 deltagere rundt i terrænet og til Grundtvigsdyssen, hvor den medbragte kaffe blev indtaget.
Vi havde satset på et arrangement i september måned, men løb desværre ind i nogle problemer, som resulterede i, at arrangementet måtte aflyses.
Årets sidste arrangement, som blev holdt den 29. november på skolen i Fuglebjerg, stod i brugsforeningernes tegn. Carsten Egø Nielsen fortalte om brugsforeningsbevægelsen i almindelighed og om brugsforeningerne på Fuglebjergegnen, suppleret med billeder. Jens Jespersen, hvis far var uddeler i Rejnstrup Brugsforening, Kirsten Grønbæk, hvis far var uddeler i Virkelyst Brugsforening og senere i Fuglebjerg Brugs, og Arne Nilsson, som havde været i lære i Virkelyst Brugsforening, supplerede på udmærket vis Carstens foredrag. Der var 70 deltagere, deriblandt flere, som havde arbejdet i eller på anden måde haft tilknytning til egnens brugsforeninger.
Årsskriftet for 2018, der som vanligt blev udgivet ved generalforsamlingen i marts måned, indeholdt 7 artikler om meget forskellige emner: Spejderne i Fuglebjerg, landbrugets mekanisering, brugserne på Fuglebjergegnen, præster, erindringer fra Skafterup Mark, unge mennesker, som kommer til skade ved ulykker med heste, og stednavne på Fuglebjergegnen. Og da en del af stednavnene har rødder helt tilbage i jernalder og vikingetid, kan vi sige, at årsskriftet har stof fra en periode på i hvert fald 1500 år.
Ved udgangen af 2018 havde foreningen 165 medlemmer. Det er en fremgang på 3 medlemmer i forhold til sidste år.
Tælleren på vores hjemmeside viser 114.500 klik over ca. 7½ år, eller 16.500 i løbet af det sidste år. Det tyder i hvert fald på, at hjemmesiden bliver brugt.
Sidste år kunne vi konstatere, at foreningens økonomi var bedre end nogensinde. Bestyrelsen besluttede derfor, at foreningens medlemmer skulle betale mindre i entre til vores arrangementer og have gratis kaffe til generalforsamlingen, men alligevel er kassebeholdningen steget i løbet af 2018. Vi er ikke så meget for at foreslå en kontingentnedsættelse, men vi kan love at have fokus på, at medlemmerne skal have så meget som muligt for deres kontingent i 2019 og fremover.
Tak til foreningens medlemmer for deres tilslutning til vores arrangementer, tak til bestyrelsen for årets indsats, tak til bidragyderne til årsskriftet, og tak til Lokalhistorisk Arkiv i Fuglebjerg og NæstvedArkiverne for hjælp med oplysninger og billeder til artikler i årsskriftet.


 


 


 


 

 

 


 


 


 


Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

24.01 | 11:29

Hej.
Kan I hjælpe med billede af familien Købmand Hjalmer Peter Andersen i Sandved.
Det er sønnen Gert Christian Andersen jeg er interesseret i. Laver slægtsfor

...
19.08 | 22:35
Forside har modtaget 29
07.07 | 11:35
Sv. Dyhre Rasmussen har modtaget 11
07.07 | 11:33
Preben V. Andersen har modtaget 4
Du kan lide denne side